Go With Your Flow

Zakaj je trening moči koristen in pomemben za ženske

Naj bo trening z utežmi, lastno težo, elastikami ali ostalimi pripomočki, vadba moči veliko prispeva tudi k kvaliteti življenja. Mnoge koristi, ki se ob tem pojavijo, pridejo prav tako moškim kot ženskam. Začnemo lahko pri praktično katerikoli starosti, saj zagotavlja lastno in najboljše »zavarovanje« zdravja, kosti, počutja in splošnega funkcioniranja.

 

SPLOŠNO IZBOLJŠANO POČUTJE

Ženske, ki izvajajo vadbo moči, lahko pridobijo mnogo zdravju koristnih in v vsakdanjem življenju praktičnih prednosti. S pravilnim in ciljnim izvajanjem se bistveno zmanjša možnost bolečin v ledvenem delu hrbtenice, glukozno toleranco in občutljivost na inzulin (kar zmanjšuje možnost za diabetes).

 

OBLIKOVANO TELO

V kombinaciji s pravo prehrano in zdravim načinom življenja, se s treningom moči oblikuje telo. Ne le, da boste ponovno začutile svoje mišice, dobile bodo vidno obliko, tonus in vaše počutje v lastnem telesu bo popolnoma drugačno.

 

POVEČANA GOSTOTA KOSTI

Ena izmed največjih koristi treninga z utežmi za ženske je preprečevanje osteoporoze in izgube kostne mase. Raziskave kažejo tudi na to, da taka vadba v kombinaciji z zadostnim vnosom kalcija pripomore k boljšemu stanju ostalih mineralov v kosteh.

 

PREVENTIVA PRED POŠKODBAMI IN BOLJŠA REGENERACIJA

Krepitev mišic je eden izmed boljših načinov za regeneracijo po poškodbah, hkrati pa vzdrževanje moči mišic in kit z redno vadbo tudi  bistveno pripomore k preventivi pred poškodbami.

 

HITREJŠI METABOLIZEM

Med vsako vadbo porabljamo kalorije, a s treningom moči znatno pospešujemo hitrost metabolizma, kar pa je bistvenega pomena, če se želimo znebiti podkožne maščobe. Trening moči vpliva na povečanje mišične mase in uporabnosti, s tem pa tudi naše telo spreminjamo v »motor, ki porablja« namesto, da bi shranjeval.

Pri vsem tem pa se prične tudi lažje in zdravo vzdrževanje naše teže.

 

IZBOLJŠANO MISELNO FUNKCIONIRANJE

Raziskave kažejo, da trening moči izboljša sposobnost naših možganov, da se fokusiramo in odločamo. V primerjavi dveh skupin žensk, je ena skupina izvajala trening moči 2 do 3-krat tedensko, medtem, ko je druga skupina izvajala le aerobno vadbo in vaje za ravnotežje. Po letu dni je bilo pri prvi skupini moč opaziti izboljšavo, pri drugi skupini pa so te sposobnosti (fokus) rahlo upadle.

 

RAVNOTEŽJE

Vadba s prostimi utežmi prispeva k močnejšim nogam in trupu, ob tem pa tudi k sposobnosti, da lažje vzdržujemo ravnotežje. Vse to je še posebej pomembno v kasnejših obdobjih našega življenja.

 

NOSEČNOST

V času nosečnosti (izbrana) vadba moči pomaga pri ohranjanju osnovne telesne teže (in ne pridobivanju dodatnih, nepotrebnih maščob) ter vpliva na višjo stopnjo energije v celotni nosečnosti. Pojavlja se manj fizičnih simptomov, bolečin, ob tem pa je tudi okrevanje po porodu hitrejše.

 

Miran Bevc,

RIVER d.o.o.