Go With Your Flow

Kondicijska priprava - Planica 400m

Dogodek, ki je težak, ne glede na to ali si nanj pripravljen ali ne. Doživljaš borbo s samim seboj in z željo, da bi šlo hitreje ali pa da bi za trenutek tekel, pa ne moreš, ker noge preprosto ne dajo. Kako se potem sploh pripraviti na tak dogodek, če ti bo ne glede na pripravo, teh 400m dalo občutek nemoči?

V naslednjih nekaj odstavkih, bi rad kot trener opisal svoj pogled in pristop za kondicijsko pripravo športnika na dogodek kot je PLANICA 400m, ki velja za enega izmed najtežjih dogodkov na svetu.

 

O NJEJ IN DOSEŽKU

Imel sem to čast, da sem lahko pomagal pri kondicijski pripravi, letos najboljše Slovenke, Barbare Trunkelj. Glede na to, da je bilo tudi v intervjuju povedano, da je bil njen rezultat presenečenje in da je prej poznavalci vzdržljivostnega športa niso poznali, verjamem, da sva kar nekaj stvari v pripravi delala prav in kvalitetno, saj je na koncu dosegla odličen rezultat, 6m51s in osvojila 2. mesto absolutno. Verjamem, da sva bila prijetno presenečena oba, saj nisva vedela, kaj pričakovati od drugih in kako močna je konkurenca.

Barbaro poznam že dalj časa. Ker vem, da ima velik potencial in še kar nekaj rezerv, predvsem pri tekaški tehniki, moči in optimiziranju svojih sposobnosti, si upam trditi, da lahko postane prva ženska, ki bi na vrh prišla pod 6 minut ali pa se vsaj zelo približala temu rezultatu. Kot pravi sama, pustimo se presenetiti. Ima talent, ima motivacijo, ima predispozicije.

Za tak rezultat je najprej potrebna baza in kilometrina. Barbara je po moji oceni za hobi tedensko aktivna vsaj 12-15 ur. Redno sama teče po gozdnem in hribovitem terenu, kolesari, hodi v hribe. Poleg tega obiskuje jogo in telovadbo za izboljšanje splošne moči, vzdržljivosti, koordinacije, gibljivosti. Povsem jasno je, da mora biti kar dobro trenirana in posledično se da tudi izpiliti te sposobnosti s pravim pristopom.

 

PRIPRAVE - DOBRA PERIODIZACIJA DELA ČUDEŽE

Specifični trening za Planico sva začela šele približno mesec in pol pred tekmovanjem, saj je imela pred tem še druga trail tekmovanja, na katera je bila fokusirana. Bolj pogosto sva začela uvajati intervalne treninge, ki pa sva jih izvajala skoraj le v telovadnici.

Zakaj?

Če tekmo Planica 400 razdelimo na posamezne segmente glede na to, kaj tekmovalec potrebuje, da bi na njej kar najbolj uspešno nastopil, po mojem mnenju ne potrebuje povečane količine treninga ali še intenzivnejšega teka od tega, kar je vajen.

Potrebuje pa izboljšanje sposobnosti, ki bodo ta tek in trening naredile bolj efektiven in verjel sem, da tega ne more natrenirati na planiški velikanki, saj se je bo lotila s svojimi takratnimi zmožnostmi, vprašanje pa je, če ji bo uspelo s tem v tako kratkem času zares napraviti tako velik napredek.

Zato sva se osredotočila na intervale na suhem treningu, kjer sva izboljševala vse od drže, stabilizacije, gibljivosti, moči, koordinacije, tekaške abecede, tehnike. Vse to sva delala v intervalih visoke intenzivnosti, kjer je morala biti osredotočena le na to, da zdrži interval in da vse opravi maksimalno pravilno, brez kompenzacij. Napor sva poskušala čim bolj približati tistemu v Planici, da bi bilo telo maksimalno prilagojeno na intenzivnost, ki jo bo doživela v Planici. Seveda mi je na dan tekme povedala, da jo je na koncu že držalo, da me pošlje nekam v... :)

Količino in trajanje intervalov sva počasi povečevala vse do 1. septembra, ko sva opravila prvi test na Planici. Ker sem ta napor že izkusil, sem bil prepričan, da bo doživela šok, saj se še ni zavedala, za kako velik napor gre. Od tega testa in do dneva tekme je svoj čas izboljšala skoraj za minuto! Ta dan sva izkoristila tudi za težji zunanji intervalni trening. Videti je bila utrujena, saj so se najine priprave približevale vrhuncu, kar se je poznalo tudi na telesu.

Odločila sva se, da intenzivnost rahlo spustiva za dan ali dva, potem pa predzadnji teden trening usmeriva v doseg superkompenzacije. Ta teden je bila intenzivnost (in trajanje intervalov) najvišja, saj sva želela, da se telo navadi na tak ritem. Zaključila sva spet z obiskom Planice, teden dni pred tekmo. Krivulja sposobnosti se je še izboljševala, a seveda takrat še nisva vedela, kaj sva pridelala. S ključnim zadnjim tednom pa mora na dan tekme vse to priti do izraza in zgodilo se je v še boljši luči kot sva sploh upala pričakovati.

Od tu dalje sva zadnji teden količino treninga bistveno spustila, dolžino intervalov zmanjšala za 70-80%, intenzivnost pa vzdrževala ali rahlo spustila. Odvisno od počutja. Za zadnji teden sva tudi povečala število lahkih treningov, dodala sva veliko kontroliranega, globinskega raztezanja, kateremu sam pravim – kirovadba, saj ne gre le za raztezanje, pač pa obojestransko delo v paru, s pritiskom na prave točke za najboljši učinek. Tako izboljšamo zavedno in nezavedno stabilizacijo v medenici ter medmišično komunikacijo, slednje pa pozitivno vpliva na učinkovitost gibanja. Tudi rezultat to dokazuje. Da ne govorim, da pri takem treningu dobesedno "zašvicaš", tako težak je. Vseh detajlov programa nima smisla zapisati, saj je najbolj pomembno, da je pristop individualiziran - za vsakogar prilagojen.

Napredek, ki sva ga z opisanim pristopom uspela iztržiti v zadnjih 2 tednih, je bil načrten. Temu je Barbara dodala še nekaj joge, masaže in sproščanja. Ker je v glavah vzdržljivostnih športnikov težko doseči, da se malo ustavijo in mirujejo, da bi dosegli boljši rezultat, lahko potrdim, da je bilo tako zame, kot tudi za njo pomembno zaupanje v proces. Brez komunikacije in sodelovanja na vseh nivojih, je to težko doseči.

Hvala Barbara in pustimo se presenetiti, kaj bo naslednje leto!

 

 

 

Miran Irenej